Tento web používá soubory cookie za účelem vylepšení služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Rozumím

Rozdělení Moravských vín

Stolní víno
Stolní víno se vyrábí z hroznů sklizených na území jakéhokoli státu EU, které dosáhly nejméně 11 stupňů cukernatosti, nebo rmutu, moštu či vína získaných z hroznů odrůd moštových a odrůd registrovaných jako stolní – i z dovozu.
Zemské víno
Druh stolního vína vyrobeného z hroznů sklizených na území ČR.
Smí být označováno názvem odrůdy či názvem vinařské oblasti.
Jakostní víno
Jakostní víno se vyrábí z hroznů moštových odrůd sklizených ve vinařských oblastech ČR, které dosáhly nejméně 15 stupňů cukernatosti, nebo ze rmutu případně moštu z těchto hroznů. Jakostní víno bývá kromě základních údajů označeno názvem vinařské oblasti, ve které byly sklizeny hrozny pro jeho výrobu.
Je vyráběno ve dvou druzích:
Odrůdové jakostní víno s určeným názvem odrůdy vína na obalu, ze které bylo vyrobeno a musí obsahovat nejméně 85 % vína vyrobeného z této odrůdy.
Známkové jakostní víno, které smí být vyráběno smísením odrůdových jakostních vín
Víno s přívlastkem
Víno s přívlastkem se vyrábí z hroznů, rmutu nebo moštu jedné moštové odrůdy révy vinné stanovené pro vinařskou oblast prováděcím právním předpisem, sklizených ve viničních tratích.
Víno s přívlastkem bývá navíc označováno názvem přívlastku, názvem vinařské oblasti a vinařské obce a rokem sklizně hroznů.
Přívlastky jsou určeny jednak přírodní cukernatostí hroznů , případně moštu, a jednak dalšími okolnostmi zpracování při jejich výrobě:
Kabinet: vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 19 stupňů přírodní cukernatosti.
Pozdní sběr: vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 21 stupňů přírodní cukernatosti.
Výběr z hroznů: vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 24 stupňů přírodní cukernatosti.
Výběr z bobulí: vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.
Výběr z cibéb: vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 31 stupňů přírodní cukernatosti
Ledové víno: vyrábí se z hroznů, které byly sklizeny při teplotách minus 7 °C a nižších, v průběhu sklizně a zpracování zůstaly zmrazeny a získaný mošt vykazoval nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.
Slámové víno: vyrábí se z hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu alespoň 3 měsíců a získaný mošt vykazoval nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.
Botrytický výběr: vyrábí se z hroznů napadených ušlechtilou plísní Botrytis cinerea.
Barrique: víno zraje v dubových sudech nejméně 3 měsíce.
Sur lie: dlouhé ležení vína na kvasnicích.
 

Rozdělení podle zbytkového cukru:

suché: nejvýše 4 g zbytkového cukru / litr

polosuché: 4,1–12 g zbytkového cukru / litr

polosladké: 12,1–45 g zbytkového cukru / litr

sladké: minimální obsah 45 g zbytkového cukru / litr

Rozdělení Moravských vín

Litujeme, ale nebyly nalezeny žádné produkty.

for(int i=0; i